Mi történik, ha nem teljesül a gyermekvállalás a csoknál?

Mi történik, ha nem teljesül a gyermekvállalás a csoknál?

A különböző lakáscélokra felhasználható csok és a hozzá kapcsolódó kedvezmények sok családot ösztönöznek a célok megvalósítására, ami nem véletlen, hiszen összességében akár több tízmillió forint plusz jelenthet, ha minden lehetőséget kihasználnak. Ez az előny azonban a visszájára is fordulhat, ha nem teljesülnek a vállalt feltételek, és emiatt vissza kell fizetni a támogatást. Mekkora költségre lehet számítani, ha visszafizetésre kerül a sor? Mit jelent a családok számára, ha végül nem születnek meg a vállalt gyermekek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 

2015 óta érhető el a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), azóta többször is bővült a támogatások köre: 2019-ben elindult a falusi csok, legutóbb pedig – 2021. januártól – a lakásáfa visszaigénylését és az illetékmentességet vezette meg a kormány. Ez sok pénzt jelenthet, arról azonban kevesebb információt lehet találni, hogy új kedvezmények bevezetésével a kockázat is nőtt, hiszen visszafizetésnél a büntetés is nagyobb.

 

A visszafizetendő összeg több mindentől függ

Az, hogy egy esetleges szerződésszegés miatt mekkora összeget kell visszafizetni, több tényező függvénye:

 

 • mennyi támogatást igényeltünk,
 • mi miatt kell visszafizetni a támogatást,
 • mikor vettük fel a csokot,
 • kell-e késedelmi kamatot fizetni,
 • a támogatás mellé igényeltük-e a kamattámogatott lakáshitelt.

 

Látható, hogy több változó is befolyásolja, hogy mekkora összeget kell esetlegesen visszafizetni, a pontos összegről a folyósító bank tud adni információt. Néhány konkrét esetben azonban lehet példaszámításokat végezni – ez is rámutat, hogy mekkora összegre számíthatunk visszafizetésnél.

Mennyit kell fizetni, ha nem születnek meg a gyerekek?

Egy vagy két gyermek vállalása és nem teljesítése esetén a jegybanki alapkamattal (jelenleg 0,6%) terhelve kell visszafizetni a támogatást. Egy gyermek esetén négy, két gyermek esetén összesen nyolc év áll rendelkezésre, hogy a pár teljesítse a feltételeket. A határidőt és a jelenlegi alapkamat mértékét figyelembe véve kiszámoltunk, mennyit kellene visszafizetni, ha új építésű ingatlanra vettük fel a támogatást, de nem születtek meg a gyerekek:

 

 • egy gyermek: 600 ezer forint támogatás, négy év után a visszafizetendő összeg 614 400 forint,
 • két gyermek: 2,6 millió forint támogatás, nyolc év után a visszafizetendő összeg  2 724 800 forint.

 

Akik három gyermeket vállalnak előre, de végül a rendelkezésre álló tíz év alatt csak részben, vagy egyáltalán nem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, magasabb büntetőkamattal számolhatnak. Nekik a jegybanki alapkamat ötszöröse fogja terhelni a visszafizetendő támogatást – ez jelenleg 3%. A maximális, 10 millió forintos támogatási összeggel és a jegybanki alapkamat ötszörösével számolva a tíz év leteltével

 

 • háromból két megszülető gyermek után 9,62 millió forintot,
 • háromból egy megszülető gyermek után 12,22 millió forintot,
 • gyermek nélkül 13 millió forintot kell visszafizetni.

 

Az elengedett illetéket is ki kell fizetni

Ha nem teljesül a gyermekvállalás, akkor a vásárlásnál elengedett vagyonszerzési illetékéket is ki kell fizetni a NAV felé. A fizetendő összeget az adásvételkor érvényes forgalmi érték alapján kell számítani. A vagyonszerzési illeték jelenleg négy százalék, ami egy 70 millió forintos ingatlannál 2,8 millió forintot jelent – a támogatási összegen felül.

 

Néhány helyzetben elengedik a büntetőkamatot

Ha a pár nem a saját hibájából kifolyólag nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást, a rendelet szerint a kamatfizetés elhalasztható. Ez akkor fordulhat elő, ha

 

 • a pár egyik tagja megváltozott munkaképességű lesz, vagy meghal,
 • halva születik a gyermek,
 • az első gyermek valamilyen fogyatékossággal születik, és ezért nem szeretnének további gyermeket,
 • a gyermek a lombikbaba programot követően sem születik meg,
 • olyan egészségügyi probléma merül fel, ami miatt nem lehetséges vagy nem javasolt a gyermekvállalás.

 

Egészségügyi probléma esetén a vagyonszerzési illetékre is vonatkozik az engedmény, azt sem kell kifizetni a NAV felé.

 

Egy összegben vagy részletekben kell fizetni?

Az elvesztett támogatást egy összegben kell visszafizetni, azonban van lehetőség kérvényezni a részletfizetést, ha az egy összegben történő fizetés gondot jelent. Ezt azonban külön igényelni kell, a visszafizetést elrendelő határozat kézhezvételét követő 30 napon belül.

 

Hírforrás: Mi történik, ha nem teljesül a gyermekvállalás a csoknál? | Bank360

Kapcsolódó hírek

Összehasonlítás